Plantele de grădină sunt expuse atacurilor dăunătorilor pe tot parcursul sezonului de creștere. Prezența lor este cel mai adesea recunoscută după găuri, frunze uscate sau mușcate. De asemenea, pot deteriora rădăcinile și mugurii florali. Consultați lista celor mai des întâlniți dăunători de grădină. De asemenea, învață cum să le lupți.
Fiecare grădinar visează la o grădină frumoasă, bine întreținută, plină de flori sănătoase. Din păcate, dăunătorii pot într-o clipă distrug luni de muncă. Prin urmare, trebuie să monitorizăm constant plantele și să acționăm imediat de îndată ce observăm primele semne ale invadatorilor grădinii.
Ce dăunători atacă cel mai des plantele de grădină?
Trebuie să luăm măsurile adecvate împotriva intrușilor din grădină de îndată ce îi observăm. Deci, care dăunători sunt cei mai des întâlniți?
- Afidele
Aceste insecte sunt foarte mici – măsurând 2 până la 4 mm și de culoare verde, galben pal, alb sau negru. Ele apar în colonii şi se hrănesc cu părțile moi ale lăstarilor tineri și apar și pe partea inferioară a frunzelor. Din plante ei sug suculceea ce determină deformarea şi răsucirea frunzelor.
- Acarienul hameiului (acarianul păianjenului)
Acești dăunători sunt clasificați ca acarieni. Sunt de culoare galbenă, verde sau portocalie. Ele apar pe partea inferioară a frunzelor și se formează pânze de păianjen minuscule. Ca urmare, plantele își pierd capacitatea de a fotosintetiza, astfel încât nu cresc și nu mor.
Vijačka kruspánová
Omizile sunt păroase de culoare verde deschis, cu dungi negre și puncte albe. ale lor mâncând frunze face ca frunzele să se usuce, uneori eliminând complet tufișurile de frunze.
- Melci
Acești dăunători roade și mănâncă frunzele și chiar și florile multor plante, lăsând în urmă o cantitate mică de mucilagii. Încep să-și mănânce mâncarea după apus și noaptea.
- Pandravy
Numele „pandrava” se referă la larvele crustaceelor. Dezvoltarea lor are loc în sol și în această perioadă mușcă rădăcinileceea ce face ca plantele să se usuce. Ele pot deteriora nu numai florile de grădină, ci și legumele și gazonul.
Cum să lupți împotriva dăunătorilor din grădină?
Împotriva Afidele se poate lupta cu spray-uri naturale de sedum comun, usturoi sau urzica. Preparatele pe bază de parafină sau ulei de in funcționează și ele, funcționează și împotriva acarian.
În cazul în care şurub de minereu este indicat să se efectueze un tratament pentru a preveni consumarea plantei. Este vorba despre întinzând foaia și scuturând tufișurile. De asemenea, vă recomandăm să folosiți capcane cu feromoni. Dacă are loc un atac dăunător, pulverizăm plantele cu preparate biologice sau produse naturale, de exemplu pulverizarea cu săpun gri.
Limacși și gasteropode poate fi îndepărtat rapid din grădină prin mijloace naturale. Stropiți plantele cu cenușă, zaț de cafea sau coji de ouă. Ele vor crea o barieră impenetrabilă pentru acești dăunători. Pe larvele pot fi folosite preparate specializate.