Cafeaua instant este gustoasă și convenabilă de preparat, motiv pentru care este foarte populară. Dar este la fel de sănătoasă ca cafeaua obișnuită? Sau este opusul adevărat și această băutură ne face doar rău? Noi explicam.
Un număr mare de oameni din Slovacia beau cafea instant „nesku”. Popularitatea sa nu ar trebui să surprindă pe nimeni. Este ușor disponibil, poate fi preparat rapid și ușor și are un gust grozav. În ciuda acestui fapt, mulți puriști ai cafelei insistă în continuare că „această cafea nu este nici pe departe cafeaua adevărată”. Au dreptate? Să ne uităm la această problemă de la A la Z.
Cafea instantă – o excursie la magazin
La începutul acestui articol, trebuie remarcat faptul că afirmația că cafeaua instantă „nu este nici măcar aproape de lucrul real” este o uriașă exagerare. Ce fel de mâncare este aceasta? Nimic decât boabe de cafea care au fost mai întâi măcinate, apoi aburite și în cele din urmă evaporate. Încă poți intra în detalii tehnice – extractul poate fi fie congelat și tocat, fie pulverizat cu aer fierbinte – dar un lucru este sigur. Cafeaua instant este aceeași cafea pe care o cunoaștem din versiunea cu frunze vrac, doar într-o formă diferită.
Este cafeaua instant nesănătoasă?
Înainte de a pune această întrebare, ar putea fi potrivit să ne întrebăm dacă cafeaua „adevărată” este deloc sănătoasă? Ei bine, este și atunci când este băut cu moderație, poate avea un efect cu adevărat pozitiv asupra corpului uman. Și toate ingredientele cu beneficiile de mai sus (antioxidanți, vitamine, minerale și polifenoli) sunt prezente și în cafeaua instant. Aceasta înseamnă că această băutură, precum espressoul dintr-o cafenea, stimulează activitatea creierului, protejează ficatul, accelerează metabolismul și chiar are un efect anticancerigen.
Liofilizare și uscare
Poate că vă puneți o altă întrebare, oarecum legitimă. Procesul de liofilizare ia valoarea nutritivă a boabelor de cafea? Și anume: știm deja că cafeaua instant este sănătoasă, dar încă nu știm dacă este la fel de sănătoasă ca și în cazul boabelor de cafea care nu au trecut prin întregul proces descris mai sus. Ei bine, poți fi calm. Liofilizarea nu numai că nu ia gustul cafelei, dar nici nu-l degradează. Este o metodă mult mai avansată decât simpla uscare despre care am scris în trecut în legătură cu fructele.