Profiterolele sunt un desert rafinat cu un gust unic. La masa festivă o vor ajuta pe gazda. Tot ce trebuie să faceți este să pregătiți aluatul, iar umplutura poate fi fie copioasă: ciuperci, carne, pește, salate, fie dulce. Si ce aspect estetic!!!
Pentru piesa de prelucrat:
- -ou 4 buc;
- -crema 33% 240ml;
- -zahăr 170g;
- – faina 120g;
- -lapte 480 ml;
- -amidon de porumb 30g;
- -apa 240 ml;
- – zahar pudra 2 linguri;
- -galbenus de ou 6 buc;
- -82,5% unt 1 lingura
Preparare:
- Se toarnă laptele într-o cratiță groasă. Adăugați vanilia și amestecați ingredientele. Puneti cratita la foc mediu si amestecand din cand in cand, aduceti laptele la fiert. Apoi scoateți imediat cratita de pe foc.
- Într-un castron adânc, amestecați 133 g de zahăr și amidon de porumb. Adăugați 6 gălbenușuri la ingrediente. Amestecați amestecul cu un tel până se omogenizează.
- Adăugați 50 ml de lapte fierbinte în amestecul de ouă și amestecați bine. Se toarnă restul de lapte în bol amestecând continuu. Pune o sita fina pe o cratita si strecoara amestecul rezultat prin ea. Se pune cratita la foc mediu si se incinge amestecul, amestecand, pana se ingroasa si incepe sa clocoteasca.
- Scoateți crema îngroșată de pe foc. Adăugați 1 lingură în cratiță. l. untul rece și frământați amestecul până când untul este complet topit. Transferați crema într-un castron mare, acoperiți cu folie de plastic pentru a preveni formarea unei cruste la suprafață și lăsați-o să se răcească complet, mai întâi la temperatura camerei, apoi la frigider pentru aproximativ 1 oră.
- Într-o cratiță, amestecați 240 ml de apă, 1,5 linguri. l. zahăr și 0,5 linguriță. sare. Adăugați 113 g unt. Puneti cratita la foc mediu si aduceti amestecul la fiert. Imediat ce amestecul fierbe, scoateți cratita de pe foc.
- Turnați 120 g de făină cernută într-o cratiță cu apă și unt. Cernerea este necesară pentru a scăpa făina de bulgări care se pot forma în timpul depozitării pe termen lung în ambalaje deschise. Amestecați energic amestecul cu o lingură de lemn până când făina absoarbe complet lichidul. Apoi readuceți cratița la foc și, amestecând, fierbeți aluatul timp de aproximativ 60 de secunde.
- Pune aluatul intr-un bol de mixer si bate la viteza medie aproximativ 2 minute pana se raceste usor. Cu mixerul în funcțiune, adăugați 3 ouă pe rând în aluat. Opriți mixerul pentru a răzui părțile laterale ale vasului după fiecare adăugare. Daca aluatul inca se lipeste de tel, adauga restul de 1 ou si amesteca amestecul cu un mixer pana se omogenizeaza.
- Puneți aluatul finit într-o pungă de patiserie prevăzută cu un vârf rotund mare. Acoperiți o foaie de copt cu pergament. Puneți pe el profiterole cu un diametru de aproximativ 5 cm și o înălțime de aproximativ 2,5 cm la o distanță de 3-4 cm unul de celălalt. Coaceți profiterolele pentru aproximativ 20 de minute într-un cuptor preîncălzit la 220°C. Apoi scoateți tava din cuptor. Cu ajutorul unui cuțit, înscrieți cu grijă părțile laterale ale fiecărui profiterol, apoi puneți-le înapoi la cuptor și coaceți încă 3 minute. Scoateți și lăsați să se răcească complet pe tava de copt.
Crema:
- Se toarnă smântână rece în bolul mixerului. Adăugați zahăr pudră. Începeți să bateți amestecul la viteză medie, crescând treptat până la viteza maximă. Bateți smântâna până se formează vârfuri tari. Amestecați crema de vanilie răcită cu un tel. Adauga frisca si amesteca bine pana se omogenizeaza.
- Pune frișca într-o pungă prevăzută cu vârf stea. Tăiați vârfurile profiterolelor de-a lungul inciziei pe care ați făcut-o în prealabil. Puneți frișca în partea inferioară și acoperiți profiterolul cu un „capac”.
- Puteți înlocui smântâna cu lapte condensat fiert, frișcă sau orice gem. Descoperiți gusturi noi cu o varietate de umpluturi.