Cafeaua este o băutură care ne însoțește aproape în fiecare zi și multor oameni le place să o bea la micul dejun și după prânz. Cu toate acestea, uneori există afirmații că este nesănătos și poate avea un efect negativ asupra funcțiilor organismului nostru. Prin urmare, oamenii de știință au luat această întrebare la microscop și au investigat câtă cafea putem bea în siguranță într-o zi.
Cofeina este o componentă eficientă a cafelei, care este responsabilă pentru a ne face să ne simțim mai puțin somnoroși și să avem mai multă energie pentru a funcționa după ce am băut această băutură. Conținutul de cofeină din cafea variază și variază de la 50 mg la 400 mg, în funcție de mărimea băuturii și de intensitatea acesteia. Cu toate acestea, este general acceptat că o ceașcă medie de cafea (250 ml) conține aproximativ 140 mg de cofeină.
Limită zilnică pentru cești de cafea
Potrivit FDA (Food and Drug Administration), cantitatea maximă de cofeină pe zi care este sigură pentru sănătatea umană este de 400 mg, ceea ce echivalează cu patru căni de cafea neagră. Deși această valoare nu este mare, conform statisticilor, puțini oameni beau oricum atât de multă cafea. Majoritatea respondenților consumă două-trei căni pe zi.
Când vă gândiți câtă cofeină să luați într-o zi, este important să țineți cont de ce fel de cafea beți zilnic. O băutură preparată din 60 ml de espresso de la o mașină de cafea conține aproximativ 125 mg de cofeină, în timp ce o băutură făcută din boabe de cafea preparate conține aproximativ 50 mg. Este chiar diferit când vorbim despre cafea instant. In acest caz, o cana dintr-o astfel de infuzie va contine 30-90 mg, in functie de calitatea cafelei.
Este cafeaua sănătoasă?
Există, de asemenea, întrebarea dacă orice cantitate de cofeină este sănătoasă. Potrivit lui Frank Chu de la Departamentul de Nutriție al Universității Harvard, consumul moderat de cafea are un efect pozitiv asupra sănătății. Printre altele, poate preveni diabetul de tip 2, cancerul hepatic, boala Parkinson și problemele cardiace.
Cu toate acestea, este important de reținut că atunci când depășim norma sănătoasă a cofeinei (mai mult de patru căni pe zi), putem vorbi deja despre efectele negative ale acestei substanțe asupra organismului nostru. Putem observa acest lucru atunci când apar dureri de cap, oboseală, probleme de concentrare, motivație redusă, iritabilitate, insomnie sau anxietate.
Cofeina nu se găsește numai în cafea
Deși 4 căni de cafea (400 mg) pe zi reprezintă o cantitate sigură pentru organism, experții subliniază un detaliu important. Este important de reținut că cofeina nu este conținută doar în cafea, ci și în ceai sau băuturi carbogazoase precum cola. Așa că dacă le bem zilnic în aceleași zile cu cafeaua, trebuie să ne dăm seama că putem ajunge la cantitatea maximă de cofeină din organism mult mai repede.
Conform recomandărilor experților, este deci mai bine să alegeți cu înțelepciune sursa aportului zilnic de cofeină și să vă limitați la 2-3 căni pe zi.