Ați băut vreodată o cafea și, în loc să vă simțiți revigorat, ați simțit doar somn? Acesta este un fenomen comun care nu ar trebui să se întâmple deoarece cafeaua are proprietăți stimulatoare. Ce cauzează somnolența după cafea?
Mulți dintre noi își începem ziua cu o ceașcă de cafea. Băutura întunecată revigorează și dă energie. Acest lucru se datorează cofeinei, care stimulează și crește concentrarea. O ceașcă de băutură vă va ajuta să vă concentrați pe muncă sau studii. Uneori cafeaua are efectul opus. Nu stimulează, dar de fapt provoacă somnolență. Cafeaua te poate face somnoros? De ce te adormi cafeaua?
Somnolență după cafea. Acesta este motivul pentru care te simți somnoros
Bei o ceașcă de cafea neagră și aștepți ca el să te trezească. Se pare că după câteva minute te simți mai obosit. Imediat vrei să dormi. De ce se întâmplă asta? Cofeina ar trebui să te stimuleze. De unde vine somnolența după cafea?
Să începem cu atitudinile. Cafeaua este o băutură făcută din boabe de cafea fierte și măcinate. Băutura închisă la culoare conține multe vitamine, de exemplu vitaminele B, care susțin buna funcționare a sistemului nervos. Este un stimulent legal care îmbunătățește starea de spirit și facilitează concentrarea.
Toate acestea datorită cofeinei, care este clasificată ca o substanță psihoactivă. Stimulează sistemul nervos și se combină cu adenozina, care ajută la controlul ciclului somn-veghe. Își blochează temporar receptorii, care provoacă somnolență. Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că oprește complet producția de adenozină. Din acest motiv, stimularea după consumul de cafea poate dura doar o perioadă scurtă de timp, iar oboseala poate reveni rapid cu o forță dublă.
Ți-e somn după cafea? Iată de ce
Când nivelul de cofeină din organism începe să scadă, adenozina îi ia locul, determinând încetinirea creierului. Acest lucru vă poate face să vă simțiți somnoros și obosit. Cofeina crește, de asemenea, nivelul de cortizol, hormonul stresului. În acest caz, efectul este analog. Interesant este că cu cât greutatea corporală este mai mare, cu atât nivelul de cortizol din sânge poate fi mai mare. Prin urmare, persoanele cu kilograme în plus simt somnolența mai des după cafea.
Un alt motiv ar putea fi modul în care tolerați zahărul (absorbit mai repede decât cofeina). Cafeaua cu lapte și zahăr determină o creștere mare a insulinei. Persoanele care au un dezechilibru de zahăr se vor simți energizate doar prin consumul de cafea, dar imediat după aceea vor fi foarte obosiți, letargici și complet neputincioși. Durerile de cap în acest caz sunt, de asemenea, o reacție normală a organismului.
Dacă ți-e somn după cafea, dar nu poți renunța la micul negru aromat, schimbă-ți obiceiurile. Nu depășiți porția recomandată de băut pe zi – 2 căni. De asemenea, spune la revedere aditivilor precum zahărul, laptele sau siropurile aromate, iar cafeaua ta va începe să funcționeze așa cum trebuie. Totuși, dacă nu te simți bine după el, apucă-te de ceai verde sau de matcha recent popular, care are un efect stimulant și energizant.