O cafea de dimineață sorbită pe terasa cu vedere la grădina frumoasă este probabil cel mai bun mod de a începe ziua. Daca iti place „negrul mic” si in acelasi timp ai o bucata din oaza ta verde, acest lucru este ideal pentru ca poti folosi zatul de cafea ca ingrasamant natural pentru plantele tale.
De ce zațul de cafea este un îngrășământ bun pentru afine?
Boabele de cafea măcinate, sau cu alte cuvinte, zațul din care se prepară această băutură aromată și revigorantă, pot fi un excelent nutrient pentru plantele din grădină. Zatul de cafea este o sursă excelentă de minerale care sunt esențiale pentru ca plantele să prospere corect.
Sedimentul conține, printre altele, azot, fosfor, magneziu, potasiu, cupru, adică elemente foarte importante pentru menținerea plantelor în stare bună.
Zatul de cafea ca îngrășământ este ideal pentru afine, printre altele. Cafeaua are o reacție ușor acidă și afinele îi plac foarte mult în solul acid.
Cum să faci îngrășământ pentru afine din zaț de cafea?
Prepararea nutrienților pe bază de zaț de cafea este foarte simplă, chiar și un amator de grădinărit se poate descurca. Zatul de cafea trebuie amestecat cu solul ori de cate ori incepeti plantarea sau transplantarea, dar nimic nu impiedica ca zatul sa fie aplicat pe sol ca masura preventiva.
Sedimentul din cafeaua băută este amestecat în stratul superior al solului în care crește planta. Dacă zațul de cafea este compactat în brichete, de exemplu atunci când se prepară cafea într-o mașină de cafea, ele trebuie îngropate ușor în jurul plantei și acoperite cu mulci.
Zatul de cafea poate fi folosit si pentru a prepara o solutie pentru udarea afinelor. Turnați 3 linguri de zaț de cafea în oală și acoperiți-le cu 5 litri de apă. Lăsați acest amestec să stea peste noapte. Amestecați bine amestecul chiar înainte de a uda afinele.
Soluția de zaț de cafea și soluția de ghivece trebuie folosite o dată pe săptămână, începând cu începutul primăverii și până la sfârșitul lunii august și septembrie.