Dimineața este timpul pentru cafea pentru mulți oameni. O ceașcă aromată de „negru mic” ar trebui să ne înveselească și să ne dea energie. Dar este chiar acesta cel mai bun mod de a începe ziua? Se pare că timpul în care bei cafea are un impact mare asupra eficienței acesteia.
După ce ne trezim, mulți dintre noi iau imediat mâna la o ceașcă de cafea, așteptându-se la un val imediat de energie. Cu toate acestea, experții în somn sugerează că există un moment optim pentru a consuma această băutură aromată, care ne poate afecta starea de spirit și somnul. Aflați cel mai bun moment pentru a bea prima cafea și cum vă va afecta ziua.
De ce să aștepți să bei cafea?
Dr. Lee explică că motivul pentru care nu ar trebui să bem cafea imediat ce ne ridicăm din pat este din cauza nivelului de cortizol din corpul nostru. Cortizolul, cunoscut sub numele de hormonul stresului, „urmează un ritm specific propriului ciclu de somn”. Cea mai mare concentrație de cortizol se află în corpul nostru când ne trezim și variază pe parcursul zilei.
Dacă bem cafea când nivelurile noastre de cortizol sunt mari, cofeina le poate crește și mai mult, ceea ce poate duce la nervozitate, iritabilitate și dificultăți de concentrare. Pe de altă parte, consumul de cafea în jurul orei zece dimineața, când nivelul de cortizol începe să scadă, vă permite să profitați din plin de efectele stimulatoare ale cofeinei.
Ce altceva de avut în vedere?
Pe lângă momentul potrivit pentru a bea cafea, este important să se limiteze aportul acesteia în a doua jumătate a zilei. Cofeina poate îngreuna adormirea, așa că ar trebui să bem ultima cafea cu cel puțin șase ore înainte de culcare.
Dacă nu vă puteți imagina o dimineață fără un aflux de energie, puteți apela la băuturi naturale fără cofeină, precum ceaiurile din plante sau din fructe. Aceste băuturi ne pot înveseli și nu vor avea un efect negativ asupra somnului nostru.
Urmând aceste reguli simple, putem profita din plin de efectele stimulatoare ale cafelei și ne putem bucura de energie pe tot parcursul zilei fără efecte secundare negative.