Cafeaua ne ajută să ne trezim și să începem ziua cu energie bună. De aceea alegem această băutură cel mai des dimineața. Cu toate acestea, există un ingredient care își anulează complet proprietățile. Asigurați-vă că nu îl utilizați. Poate poți renunța la ea?
Negru, puternic și dulce? Dacă aceasta este cafeaua ta ideală, ar fi mult mai bine pentru sănătatea ta fără ultimul adjectiv. Merită să cunoașteți consecințele folosirii zahărului în cafea.
Ritual de dimineață
Bem cafea pentru gust, dar și pentru stimulare. Funcționează pentru că conține cofeină, care stimulează sistemul nervos. Acest lucru întărește concentrarea și reduce senzația de oboseală și somnolență în orele dimineții. Și te-ai plâns vreodată că cafeaua nu are acest efect? Și a fost chiar invers și după această băutură ai avea nevoie pur și simplu de un pui de somn… Acesta poate fi exact rezultatul utilizării zahărului.
Fara cristale albe
Zahărul modifică valoarea calorică a cafelei, dar nu numai. Acest ingredient crește, de asemenea, nivelul de glucoză din sânge. Creșterea sa bruscă face ca pancreasul să lucreze intens și să elibereze doze mari de insulină. Sub influența sa, concentrația de zahăr din organism scade rapid. Acest proces este cel care provoacă senzația de somnolență și oboseală după o băutură neagră îndulcită. Severitatea acestor efecte poate varia, cu cât cafeaua conține mai mult zahăr, cu atât sunt mai puternice.
De ce somnolență
Ai observat că cafeaua nu te entuziasmează, ci are efectul opus? Să nu crezi că cofeina nu te afectează și că trebuie să mai prepari o ceașcă. Încercați să beți cafea fără zahăr. Dacă nu vă place amărăciunea caracteristică, o puteți reduce folosind xilitol sau eritritol. Mierea poate fi folosită și ca înlocuitor al zahărului, care nu provoacă o scădere bruscă a zahărului din sânge. Dar problema este că schimbă destul de puțin gustul cafelei. Cea mai bună soluție? Ca întotdeauna, este simplu. Cafea neagră fără aditivi.