Deveniți o sursă de inspirație pentru prietenii dvs. – distribuiți un articol care v-a atras atenția!
Cafea. Unul dintre cele mai populare energizante și surse de energie ale întregii omeniri. Este, de asemenea, o sursă de eternă dezbatere dacă este cu adevărat benefic sau dăunător sănătății umane. Dacă la această întrebare s-ar putea răspunde simplu, cafeaua ar avea probabil deja o etichetă sau alta și ar fi văzută în consecință. Astăzi, însă, un medic vă poate spune cât de bună cafeaua este pentru sănătatea dumneavoastră și imediat vă poate spune că nu ar trebui să beți atât de multă cafea. Întrebarea beneficiilor pentru sănătate ale cafelei are multe fațete și s-ar putea să fii surprins de ce se află în spatele ei.
Când este cafeaua (sau cofeina) benefică?
Despre cafea se scrie adesea într-o lumină negativă, dar în realitate există multe cazuri în care consumul acesteia (sau aportul de cofeină) poate fi foarte recomandat. Și aceste beneficii sunt departe de a fi doar sursa adesea menționată de energie și sprijin pentru pierderea în greutate.
Astm: S-a demonstrat că cofeina îmbunătățește semnificativ capacitatea de respirație la persoanele cu astm bronșic timp de până la 4 ore după consum.
Durere: luarea de analgezice precum ibuprofenul sau paracetinolul este mai eficientă atunci când este combinată cu cafea.
Exercițiu: Cercetările au arătat că cafeaua crește puterea musculară cu 7% și rezistența fizică cu 14%. Reduce chiar și senzația subiectivă de epuizare și oboseală în timpul sporturilor precum ciclismul sau scrima.
Diabet: Consumul de cofeină din băuturi precum cafeaua și ceaiul reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2. După cum se dovedește, acest efect este direct legat de cantitate. În timp ce o doză zilnică de 200 mg reduce riscul cu 14%, 417 mg zilnic reduce riscul cu 20%.
Energie: Cofeina este o sursă excelentă de energie, acționează împotriva somnolenței și are efecte generale de stimulare.
Memorie: S-a demonstrat că cafeaua susține memoria atunci când consumați 65-200 g de cofeină pe zi. Când studiezi sau rezolvi sarcini dificile de muncă, consumul de cafea nu numai că îți va oferi mai multă energie, dar îți vei aminti și mai mult.
Boala Parkinson: studii epidemiologice ample sugerează că persoanele care beau băuturi cu cofeină, cum ar fi cafeaua, ceaiul sau cola, au un risc mai scăzut de apariție a bolii Parkinson.
Migrene: Cafeaua poate ajuta, de asemenea, în mod surprinzător cu migrenele, mai ales atunci când este combinată cu medicamente precum paracetinol, aspirina și/sau sumatriptan.
Scădere în greutate: 100-400 g de cofeină ajută la pierderea în greutate, în special la arderea caloriilor și termogeneza (arderea grăsimilor). De asemenea, s-a demonstrat că cafeaua reduce circumferința taliei.
Litiază biliară: Cafeaua reduce riscul de apariție a calculilor biliari. Din nou, riscul variază în funcție de consumul de cofeină. Deja o doză de 400 mg pe zi reduce semnificativ acest risc, iar efectul cel mai mare se obține apoi cu aportul de 800 mg de cofeină pe zi. Acest efect pozitiv este probabil legat de faptul că cofeina crește tensiunea arterială (mai ales la vârstnici și după masă).
Surse de cofeină
Cele mai comune surse de cofeină sunt cafeaua și ceaiul. O ceașcă de 250 ml conține aproximativ 95 până la 200 mg de cofeină, în funcție de cine prepară cafeaua și de sursă. O ceașcă egală de ceai negru conține 14 până la 70 mg de cofeină, în timp ce ceaiul verde conține 24 până la 45 mg. Băuturile Coca Cola (standard și ușoare) conțin aproximativ 23-39 mg de cofeină într-o cutie de 330 ml. În cazul băuturilor energizante, conținutul de cofeină variază foarte mult, dar Red Bull, de exemplu, are 70-80 mg într-o cutie de 250 ml. Cu toate acestea, există și băuturi energizante care conțin mai mult de 200 mg de cofeină.
Când este cafeaua dăunătoare?
Tulburare bipolară: Un studiu de caz a implicat un bărbat de 36 de ani cu tulburare bipolară care a fost internat cu simptome de manie după ce a băut mai multe cutii de băuturi energizante cu cofeină.
Glaucom: Persoanele cu glaucom nu ar trebui să bea cafea deoarece crește presiunea intraoculară. Tensiunea arterială crește în 30 de minute de la consumul de cofeină și starea durează aproximativ 90 de minute.
Probleme cardiace: Cofeina în doze mari (700 mg sau mai mult de cofeină pe zi) poate provoca aritmie cardiacă la persoanele mai sensibile.
Deveniți o sursă de inspirație pentru prietenii dvs. – distribuiți un articol care v-a atras atenția!