Zatul de cafea este deșeuri de bucătărie care au multe alte utilizări. Este un compost ideal, mai ales pentru plantele iubitoare de acizi. Cu toate acestea, se dovedește că în grădină este folosit nu numai în acest rol. Zațul de cafea este ceva care descurajează dăunătorii să ne viziteze gazonul.
Zat de cafea este mult timp apreciat pentru proprietățile sale nutritive, pe care le folosim din abundență în grădină. O folosim pentru fertilizarea plantelor acide sau pentru îmbogățirea compostului. Proprietarii de espressoare sunt deosebit de bine încurajați, deoarece zațul de cafea folosit în grădină ar trebui să fie fără lapte și zahăr. Cum să-l folosești împotriva dăunătorilor neplăcuți?
Zatul de cafea are un efect de descurajare asupra melcilor pe doua niveluri: ii descurajeaza prin structura sa si cofeina. Cofeina din cafea are un efect toxic asupra melcilor deoarece le irită sistemul nervos. Acest lucru face ca moluștele își pierd orientarea și au probleme de mișcare. În cantități mai mari, această substanță poate duce la tulburări la nivelul mușchilor melcilor, determinându-i să devină paralizat și să moară.
Pe de altă parte structura liberă a zațului de cafea nu se potrivește prea bine melcilor. Particulele mici se lipesc de corpul moluștei, făcându-i dificilă mișcarea eficientă. În practică, acești dăunători de zaț de cafea evită arcurile mari; este nevoie doar de puțină cofeină pentru a-i descuraja să vă viziteze gazonul. Studiile au arătat că după folosire, populația de melci din întreaga grădină se reduce la jumătate.
După cum spune un tiktoker numit „nu sunt grădinar”: melcii și gasteropodele urăsc cafeaua, așa că stropește zațul de cafea folosit pe plantele tale iubite și melcii vor sta departe.
Pentru a fi eficient, zațul de cafea trebuie stropit în mod regulat pe zonele pe care doriți să le protejați, în special în jurul plantelor sau la marginile gazonului. Este important ca depozitul să fie uscat – un depozit umed poate fi mai puțin eficient și se descompune mai repede. De asemenea, este o idee bună să reînnoiți stratul de zaț de cafea la fiecare câteva zile, mai ales după ploaie. Utilizarea lui are si avantajul ca acest deșeu de bucătărie este un îngrășământ grozav. Contine azot, necesar pentru cresterea plantelor verzi si este apreciat in special de plantele iubitoare de acizi precum coniferele, rododendronii, hortensiile si afinele.
Se amestecă într-un litru de apă. Heather creează covoare colorate de flori
Acoperiți 1 păstaie cu apă și udați orhideea. Pervazul este înecat în flori
Vă mulțumim că ați citit articolul nostru. Vă recomandăm.