Varietatea sticlelor de șampanie din magazine poate fi confuză pentru un cumpărător neexperimentat.
Pentru a alege o băutură cu adevărat de înaltă calitate, trebuie să acordați atenție unor detalii.
Factori precum metoda de producție, opțiunile de depozitare, compoziția și gustul sunt de mare importanță.
Eticheta
Eticheta conține informații de bază despre băutură, în special originea, producătorul, volumul recipientului, conținutul de alcool și zahăr.
Informații mai detaliate despre compoziția produsului se găsesc pe eticheta din spate (aflată pe spatele sticlei).
Amintiți-vă: șampania de înaltă calitate nu trebuie să conțină coloranți, arome sau alți aditivi.
Pe spatele etichetei veți găsi și informații despre țara de producție, regiune, precum și un cod alfanumeric (numărul de înregistrare al producătorului de șampanie).
Spumante sau șampanie
Există o diferență. Toată șampania este vin spumant, dar nu tot vinul spumant este șampanie.
Acesta din urmă este o băutură făcută la standarde stricte din anumite soiuri de struguri din regiunea Champagne (Franța).
Vinurile cu bule produse în alte regiuni și țări se numesc vinuri spumante.
Doar trei soiuri de struguri sunt folosite pentru a produce șampanie: pinot noir, pinot meunier și chardonnay. Pentru vinuri spumante – mult mai mult.
Mod de producere
Metoda clasică presupune fermentarea secundară în sticlă.
Datorită acestui fapt, șampania capătă propriul gust specific, precum și arome complexe și, desigur, bule.
Dacă eticheta indică că băutura a fost produsă prin metoda Charmat, înseamnă că a fost făcută printr-o metodă simplificată.
Prin această abordare, fermentația secundară a avut loc nu în sticlă, ci în rezervoare.
Nivel de dulceață
Determinată de cantitatea de zahăr. Conform acestui indicator, șampania este împărțită în:
– Brut Nature este cel mai uscat tip de bautura, contine pana la 3 grame de zahar la 1 litru;
– Extra Brut – până la 6 grame de zahăr la 1 litru;
– Brut (cel mai popular tip) – uscat, dar cu o notă de dulceață, conține până la 12 grame de zahăr la 1 litru;
– Extra Dry – o băutură mai dulce, moliciune deja simțită, zahăr – de la 12 la 17 grame;
– Sec – demidulce, de la 17 la 32 de grame de zahăr;
– Demi-Sec – șampanie dulce, conține de la 32 la 50 de grame de zahăr;
– Doux este cea mai dulce șampanie, mai mult de 50 de grame de zahăr.
Sticlă și plută
Atunci când aleg o băutură, experții sfătuiesc să se acorde preferință sticlelor din sticlă închisă la culoare, care protejează mai bine șampania de expunerea la lumină.
În ceea ce privește dopul, este mai bine să bei o băutură cu dop, deoarece favorizează micro-oxigenarea vinului.
Un astfel de dop nu permite intrarea oxigenului în sticlă; dimpotrivă, îl eliberează încet.
Datorită acestui proces, băutura se maturizează mai eficient și este îmbogățită cu aromele și aromele sale unice.
Preţ
Regula aici este simplă: cu cât şampania este mai ieftină, cu atât calitatea este mai scăzută.
Prin urmare, dacă vrei să te bucuri de o adevărată băutură gourmet pentru Anul Nou, nu ar trebui să te zgarci.
Șampania bună nu va fi ieftină, fie și numai pentru că sunt cheltuite resurse financiare considerabile pentru producția sa.
Cu alte cuvinte, prețul este determinat luând în considerare costurile de producție, calitatea materiilor prime, îmbătrânirea, logistica, marca și alți factori.
Atunci când se face șampanie ieftină, se folosesc adesea metode de producție accelerată, precum carbonatarea, care degradează calitatea produsului.
O băutură ieftină poate avea un miros mai ascuțit și o aciditate excesivă, care nu sunt caracteristice șampaniei cu adevărat rafinate și nobile.