Există o părere că este strict interzis să adăugați miere la ceaiul fierbinte sau să-l încălziți deloc.
Se presupune că, atunci când este încălzit, acest produs util devine cancerigen.
Să vedem dacă această afirmație este adevărată.
Este posibil să adăugați miere la ceaiul fierbinte?
Can. Când este încălzită, mierea nu se transformă în otravă; acesta nu este altceva decât un mit.
Acest mit provine din vechile tratate ayurvedice.
Se spune că atunci când este încălzită peste 40 de grade, mierea devine toxica.
În plus, în 2010, oamenii de știință din India au publicat rezultatele unui studiu pe șobolani.
Cercetătorii au descoperit că atunci când mierea este încălzită, se formează hidroximetilfurfural (OMF).
Această substanță este într-adevăr un cancerigen. Dar pentru ca acesta să devină periculos pentru oameni, și nu pentru șobolani, concentrația sa trebuie să fie de multe ori mai mare decât este în realitate.
Apropo, produsele de cofetărie, dulcețurile și conservele conțin mult mai mult OMF decât mierea.
De asemenea, se crede că, datorită tratamentului termic, mierea își pierde proprietățile benefice. Acest lucru este adevărat, dar doar parțial.
Antioxidanții și enzimele conținute în miere chiar nu le plac căldura, dar tratamentul termic nu dăunează substanțelor antimicrobiene defensine.