Deveniți o sursă de inspirație pentru prietenii dvs. – distribuiți un articol care v-a atras atenția!
Cafeaua de dimineață este ca o băutură divină care ne permite să începem ziua cu viteză maximă. Nu contează ce fel bei, pentru că fiecare are un gust diferit. Cu toate acestea, merită remarcat un detaliu care face această băutură mai puțin gustoasă. Interesant este că facem această greșeală în mod notoriu fără să știm măcar.
Gândește-te la cum îți faci cafeaua. Presupun că, după măcinarea boabelor de cafea, turnați apă clocotită peste ele și așteptați ca sedimentele să se scufunde în fund. Ei bine, în acest moment, faci una dintre greșelile comune care îți face cafeaua amară și destul de diferită de cea a unui barista. Mai jos vă vom explica cum să pregătiți cafeaua corect. Cheia este temperatura potrivită a apei!
Cafeaua perfecta. Cum se prepară?
Alegerea potrivită a temperaturii apei depinde de mulți factori, cum ar fi tipul de boabe de cafea și metoda de preparare. Cu toate acestea, nu folosim niciodată apă clocotită pentru asta! S-ar putea să vă întrebați de ce este atât de important, ei bine, o temperatură prea ridicată va provoca amărăciune, gust acru și pierderea profunzimii. Există un mit conform căruia apa clocotită scoate la iveală tot ce este mai bun din fasole. Din păcate, adevărul este cu totul altul, iar susținătorii acestei teorii, cel mai probabil, nu au băut încă cafea bine preparată.
Acum că avem teoria în afara drumului, este timpul să trecem la practică. Ce temperatură a apei va fi cea mai bună pentru cafeaua noastră? Se crede că cel mai sigur interval este de la 89 la 94 de grade Celsius. Majoritatea cafelelor vor fi mai bune la temperaturi mai ridicate, peste 90 de grade. După cum puteți vedea, aceasta este o diferență minimă de temperatură, dar o diferență foarte mare în aroma generală.
Este de remarcat faptul că o temperatură mai scăzută a apei aduce note acidulate, citrice, în timp ce una mai mare scoate în principal arome amare și profunde. Cu toate acestea, nu depășiți niciodată limita superioară de 97 de grade sau pur și simplu veți arde boabele. Un espresso fierbinte dimineața cu siguranță nu va fi o experiență plăcută.
Cum să prepari cafeaua perfectă? Metoda de încercare și eroare
Am menționat chiar de la început că fiecare are propriile preferințe și nu toată lumea va avea același gust. Prin urmare, cel mai bine este să încercați diferite temperaturi atunci când preparați cafeaua. Poate vei descoperi gusturi noi și le vei uita pe cele vechi. Fiecare bob se comportă complet diferit, așa că testarea diferitelor combinații este modalitatea de a-ți găsi gustul.
Pentru a ușura întregul proces, merită să investiți într-un termometru cu laser sau un fierbător cu termometru. Acest lucru vă va face mult mai ușor să controlați temperatura apei. Dacă nu aveți un termometru, pur și simplu nu turnați imediat apă clocotită peste cafea, ci așteptați câteva secunde înainte de a pune ibricul jos.
Deveniți o sursă de inspirație pentru prietenii dvs. – distribuiți un articol care v-a atras atenția!