Deveniți o sursă de inspirație pentru prietenii dvs. – distribuiți un articol care v-a atras atenția!
Mulți oameni din întreaga lume își încep ziua cu o ceașcă de cafea proaspătă, fără de care nu își pot imagina dimineața. Cafeaua este o băutură populară datorită efectului său stimulant și a aromei irezistibile. Chiar și în acest caz, totuși, este important să știți câtă cafea este sigur de băut pe zi. Aflați care sunt restricțiile privind consumul acestei băuturi populare și de ce cafeaua este un superaliment.
Savurați cafeaua în fiecare zi, dar cu moderație
Ai auzit vreodată că ar trebui să bei mai multă cafea decât este bună? Dar câte căni pe zi sunt prea multe? Și ce poate face această cantitate excesivă sănătății tale? Componenta principală a cafelei, care acționează ca un stimulent al sistemului nervos, este cofeina. Această substanță ne ajută să ne trezim și să stăm treji puțin mai mult. Prea multă cofeină poate avea efecte secundare, cum ar fi insomnie, ritm cardiac crescut sau anxietate.
Cu toate acestea, majoritatea adulților pot consuma în siguranță până la 400 de miligrame de cofeină pe zi. Un espresso conține aproximativ 80 de miligrame. Cu toate acestea, este important să ne amintim că sensibilitatea la cofeină variază de la persoană la persoană. Unii oameni pot avea o toleranță mai mică și pot experimenta efecte neplăcute la doze mai mici. Chiar și așa, nu trebuie să vă faceți griji că exagerați consumând una sau două căni de cafea.
Cafeaua ca superaliment. Ce poate face?
Consumul de cafea în limitele recomandate aduce nenumărate beneficii. Una dintre ele este că, pe lângă cofeină, conține și o cantitate mare de minerale, oligoelemente și vitamine. Cafeaua are, de asemenea, un efect pozitiv asupra sănătății noastre mintale. Totuși, trebuie spus că cafeaua este cel mai bun partener dacă este consumată fără frișcă, zahăr sau siropuri.
Pe de altă parte, laptele este un ingredient comun în băuturile preparate din cafea – de exemplu, cappuccino și alb plat. Poate ajuta la compensarea deficitului de calciu. Unele cercetări au arătat că consumul regulat de cafea poate preveni atât diabetul de tip 2, cât și ciroza hepatică. Desigur, depinde întotdeauna de stilul nostru de viață general.
La ce fel de cafea ar trebui să merg?
Două tipuri de cafea sunt cel mai des folosite pentru prepararea cafelei: arabica și robusta. Arabica este considerată mai blândă. Conține aproximativ jumătate din cantitatea de cofeină, care este de 1,5%. Are o aromă plăcută și gust ușor acrișor. Robusta, in schimb, este mai puternica si mai robusta – datorita continutului mai mare de cofeina, care ajunge la 3%, este mai stimulanta, iar gustul ei este usor amar. Prepararea cafelei în sine depinde de măcinarea și de calitatea apei folosite pentru prepararea acesteia.
Consumul de cafea poate face, fără îndoială, o parte a unui stil de viață sănătos. Doar urmați dozele recomandate de consum. De asemenea, este bine să fii conștient de propria toleranță la cofeină și să nu ignori simptomele consumului excesiv.
Totusi, in general, cafeaua este o bautura sanatoasa pe care cu siguranta nu trebuie sa o eviti. Deși se știe că este o idee bună să vă limitați aportul de cofeină în timpul sarcinii sau alăptării, consultați-vă întotdeauna cu medicul dumneavoastră despre alte restricții necesare, în funcție de starea dumneavoastră medicală. Cu toate acestea, cafeaua poate aduce de multe ori beneficii unei persoane sănătoase în multe feluri.
Deveniți o sursă de inspirație pentru prietenii dvs. – distribuiți un articol care v-a atras atenția!