Deveniți o sursă de inspirație pentru prietenii dvs. – distribuiți un articol care v-a atras atenția!
Ouăle au atras atenția nutriționiștilor și oamenilor de știință de mulți ani. Ne pot susține cu adevărat sănătatea și ne pot ajuta cu pierderea în greutate?
Rezultatele cercetării sunt fără echivoc – ouăle sunt o adevărată comoară de nutrienți. Dar cât de des ar trebui să le consumăm pentru a obține beneficii pentru sănătate de la ele și, în același timp, să nu ne facem griji pentru colesterol?
Ouă: o alegere sănătoasă sau o dilemă nutrițională?
Până de curând, ouăle au făcut obiectul unor dezbateri aprinse. Pe de o parte, erau apreciați pentru conținutul lor ridicat de proteine, pe de altă parte, le era frică de colesterol, care este conținut în gălbenuș. Dieteticianul scoțian dr. Carrie Ruxton și Madeleine Myers în munca lor publicată în prestigioasa revistă „Nutrients” au examinat în detaliu efectul ouălor asupra corpului uman. Experții subliniază că ouăle nu sunt doar hrănitoare, ci și disponibile și accesibile.
„Datele din cercetări de înaltă calitate arată că consumul de ouă are un efect neutru sau pozitiv asupra sănătății atunci când acestea fac parte dintr-o dietă echilibrată”, explică dr. Ruxton.
O bogăție de nutrienți
Ouăle sunt o sursă de proteine de înaltă calitate, dar asta nu este tot. De asemenea, conțin vitaminele A, D, K, B2, B9, B12 și E, precum și minerale precum calciu, fosfor, potasiu, fier și zinc. Aceste ingrediente susțin funcțiile corpului, sănătatea oaselor, mușchilor și sistemului nervos.
Deși gălbenușul conține colesterol, experții subliniază că efectul său asupra sănătății depinde în principal de modul în care este preparată mâncarea. Evitarea prăjirii ouălor în unt sau adăugarea de ingrediente grase, cum ar fi slănina, poate minimiza riscurile potențiale asociate cu creșterea nivelului de colesterol.
Ouă și pierdere în greutate
Cercetările arată că consumul de ouă la micul dejun poate fi un ajutor excelent în lupta împotriva kilogramelor în plus. Ouăle asigură o senzație de sațietate de lungă durată, care ajută la controlul apetitului și la limitarea gustărilor între mesele principale. dr. Ruxton subliniază că consumul regulat de ouă are un efect benefic asupra compoziției masei corporale și promovează îmbătrânirea sănătoasă.
Câte ouă ar trebui să mâncăm pentru a slăbi? Potrivit Dr. Ruxton, este cantitatea optimă de șapte până la paisprezece ouă pe săptămână – unul până la două ouă pe zi – care poate ajuta la reducerea greutății. Cu toate acestea, este important ca ouăle să facă parte dintr-o dietă echilibrată, bogată în legume, produse din cereale integrale și grăsimi sănătoase.
Pentru cine sunt deosebit de importante ouăle?
Experții recomandă copiilor, adolescenților și bătrânilor să consume ouă în mod regulat. Aceste grupuri sunt cele mai expuse riscului de lipsă de nutrienți, iar ouăle își pot completa cu ușurință dieta cu vitamine, minerale și proteine.
„Un consum moderat de ouă – de la 7 la 14 pe săptămână – poate oferi beneficii pentru sănătate pentru majoritatea oamenilor. Ajută la creșterea masei musculare, susține sănătatea corpului și îmbunătățește controlul greutății”, subliniază dr. Ruxton într-un interviu pentru express.co.uk .
În scurt:
- Ouăle sunt o sursă bogată de proteine, vitamine și minerale.
- Consumul de ouă la micul dejun asigură sațietatea și ajută la limitarea gustărilor.
- O cantitate rezonabilă (7-14 ouă pe săptămână) promovează sănătatea și poate ajuta la pierderea în greutate.
- Ouăle ar trebui să facă parte dintr-o dietă echilibrată.
- Copiii, adolescenții și seniorii ar trebui să includă ouă în dieta lor.
Deveniți o sursă de inspirație pentru prietenii dvs. – distribuiți un articol care v-a atras atenția!