Până acum, dezbaterile continuă printre iubitorii de lapte cu privire la care este mai bun: proaspăt sau procesat.
Unii spun că laptele crud nu poate fi comparat în principiu cu laptele procesat, pasteurizat sau sterilizat.
Cu alte cuvinte, se opun băuturii vândute în magazine în favoarea a ceea ce ei cred că este un produs prietenos cu mediul.
Cu toate acestea, experții spun că laptele crud prezintă anumite riscuri pentru sănătate.
Faptul este că utilizarea sa este plină de infecție cu boli transmise de la animale.
În același timp, laptele cumpărat din magazin nu pierde mai mult de 20% din substanțele sale benefice în timpul pasteurizării anterioare.
Experții notează: sănătatea ta nu este afectată în mod semnificativ de faptul ce fel de lapte bei: pasteurizat sau cu termen de valabilitate extins.
Sterilizarea nu afectează semnificativ proteinele și calciul.
Cu toate acestea, laptele cu cel mai scăzut conținut de grăsimi și conținut redus de calorii joacă un rol important în ceea ce privește beneficiile pentru sănătate.
Potrivit experților, produsele lactate conțin compoziția optimă de grăsimi pentru oameni, inclusiv acizi grași.
Acestea din urmă sunt necesare pentru menținerea sănătății inimii și a vaselor de sânge.
Potrivit numeroaselor studii științifice, consumul de lapte reduce riscul de deces din cauza bolilor coronariene, a accidentului vascular cerebral și a cancerului de colon.
Dar încă nu există dovezi că laptele crește dezvoltarea oricărei alte boli decât cancerul de prostată.
Dar merită să ne amintim că, în același timp, laptele nu este recomandat persoanelor cu intoleranță la lactoză.
Li se recomandă să acorde atenție produselor lactate fermentate.