Grăsimea congelată într -o tigaie după prăjire pare instabilă, dar fizica și chimia oferă o cale de ieșire neașteptat de simplă. Secretul nu se află în frecare intensă, ci în secvența corectă a acțiunilor folosind temperatura.
Studiile American Chemical Society (ACS) explică faptul că grăsimile îngheață și schimbă structura la răcire. Lăsați tigaia răcită timp de 10-15 minute în congelator sau doar pe un balcon rece în grăsimea întărită de iarnă va deveni fragilă, corespondentul relatează belarusului.
Grăsimea congelată este îndepărtată ușor mecanic, fără a necesita mijloace agresive. Doar răzuie cea mai mare parte a spatulei sau prosopului de hârtie – acest lucru va elimina până la 80% din poluare.

Acum turnați apă rece în tigaie, și nu fierbinte, așa cum fac mulți. Apa rece previne dizolvarea și răspândirea imediată a grăsimii rămase la suprafață, așa cum este confirmat de principiile tensiunii de suprafață descrise în jurnal Coloizi și suprafață.
Adăugați o picătură a unui produs convențional de spălat vase direct în zonele de grăsime sub apă rece. Instrumentul va începe să funcționeze la nivel local, fără a crea spumă și emulsie excesivă.
Lăsați tigaia cu apă rece și produsul timp de 15-20 de minute. În acest timp, PAVA (substanțe active de suprafață) va pătrunde în depozitele de grăsimi și va slăbi conexiunea lor cu metalul.
Pentru un purtător deosebit de persistent, adăugați 1-2 linguri de bicarbonat de sodiu la apa rece. Studii publicate în Journal of Agricultural and Food ChimieRețineți proprietățile sale abrazive și emulsive moi care îmbunătățesc efectul surfactanților.
După înmuiere, scurgeți apa noroasă – partea principală a grăsimii va lăsa cu ea. Poluarea rămasă va fi îndepărtată cu ușurință cu un burete moale sau o perie fără zgârieturi, deoarece grăsimea a „exfoliat” deja.
Dacă petele rămân, turnați puțină sodă sau sare pe un burete – acționează ca un abraziv moale. Cristalele de sare, așa cum se arată în chimia fizică, curăță eficient rămășițele fără a deteriora acoperirea.
Pentru tigăi emailate sau turnate cu particule arse, folosiți pastă de sodă și o cantitate mică de apă. Frecați ușor zonele cu probleme – mediul alcalin al sifonului se descompune.
Clătiți tigaia cu apă rece, apoi caldă pentru a spăla toate resturile produsului și grăsimii. Clătirea la rece va preveni mai întâi aderența rămășițelor de grăsime înapoi la o suprafață caldă.
Metoda cu apă rece, înmuiere și expunere mecanică minimă economisește rezistența și protejează acoperirea tigaiei. Se bazează pe înțelegerea proprietăților grăsimilor și a eficacității surfactanților într -un mediu rece pentru procesarea preliminară.
Această abordare non -standard dovedește că lupta împotriva grăsimilor nu necesită efort, ci cunoașterea proceselor chimice. Fizica solidificării grăsimilor și chimiei detergenților în apa rece este curățată cu ușoare și productive.