Ne plac soluțiile rapide și ușoare, iar produsele instantanee îndeplinesc aceste preferințe. Ele sunt, fără îndoială, convenabile și utile în situații specifice, dar atingerea lor în fiecare zi nu este o practică bună.
Cafeaua 3in1 (dar si 2in1) sunt de fapt bauturi de cafea, deoarece continutul de cafea dintr-o astfel de „cafea” ajunge de obicei la cateva procente. Și din cauza ingredientelor, dintre care majoritatea sunt zaharuri simple, această băutură nu numai că nu reușește să energizeze, dar poate provoca și o scădere bruscă a energiei. Desigur, consumul de astfel de produse din când în când nu este dăunător, dar a ajunge la o pungă cu o băutură de cafea 3 în 1 în mod regulat nu este cea mai bună cale de acțiune.
Nocivitatea cafelei 3 în 1. De ce să nu ajungeți la această băutură?
Comoditatea este probabil singurul avantaj al cafelei 3in1. Acest produs te scutește de bătaia de cap de a adăuga zahăr în ceașcă și de a adăuga lapte. Este util si pentru camping, excursii scurte si situatii in care ai pofta de cafea, dar nu este nevoie sa cumperi un pachet intreg de boabe de cafea. Este bine dacă cafeaua 3 în 1 rămâne o cafea de urgență. Este mai rău când este o parte obligatorie a fiecărei dimineți. De ce?
În primul rând, este important să facem distincția între două produse: cafea instant și cafea 3 în 1. Nu este chiar așa că cafeaua 3 în 1 este la fel cu cafeaua instant, doar cu adaos de lapte și zahăr. Cafea instant este un produs format din 100 % de cafea, deci are compoziție și proprietăți similare, doar cu mai puțină cofeină. Turnarea unei lingurițe de cafea instant creează pur și simplu cafea, care este posibil apoi îndulcită și albită. Ce zici de cafeaua 3 in 1?
Compoziție de cafea 3 în 1. Doar câteva procente de cafea
Compoziția cafelei 3in1 conține doar câteva procente de cafea (mai puțin de 10% în exemplul de mai jos). Deci, ce umple restul de 92% din băutură? După cum se menționează pe eticheta popularei cafele 3 în 1:
„Zahăr, sirop de glucoză, ulei de cocos, cafea [instantná káva (8,95 %); pražená káva, jemne mletá (0,05 %)]proteine din lapte, regulator de aciditate: fosfați de potasiu, aromă, emulgator: mono- și digliceride ale acizilor grași”.
Cafeaua 3în 1 se referă la zahăr, care apare pe etichete de mai multe ori sub diferite denumiri. În acest caz, este vorba de zahăr și sirop de glucoză. În compoziție, ele ocupă primul sau al doilea loc, deci sunt componentele cu cel mai mare număr. În plus, există ulei de cocos, proteine din lapte, regulatori de aciditate, emulgatori – cu alte cuvinte, ingrediente care nu se găsesc în mod normal în cafea și pe care nu le turnăm noi înșine în cești. Așa se deosebește cafeaua 3 în 1 de cafeaua instant cu lapte și zahăr.
Cafeaua nu are nevoie de aditivi chimici pentru a avea un gust bun. Majoritatea vor spune chiar că cafeaua 3 în 1 nu are cel mai bun gust și aromă. În plus, proprietățile sale stimulatoare sunt, de asemenea, discutabiledeoarece cafeaua instant în sine are un conținut scăzut de cofeină, iar dacă în băutură există doar 10 la sută cofeină, se poate presupune că efectul stimulator al cafelei 3 în 1 este practic inexistent. De asemenea, trebuie subliniat faptul că siropul de glucoză crește brusc și semnificativ nivelul zahărului din sânge.