Un alt studiu confirmă efectele pozitive ale consumului de cafea asupra organismului. De această dată, s-a investigat modul în care această băutură poate afecta sănătatea persoanelor care duc un stil de viață sedentar. Rezultatele sunt promițătoare, dar cercetătorii înșiși subliniază că este nevoie de mai multe cercetări. Trebuie remarcat faptul că cafeaua nu este un substitut pentru activitatea fizică.
Scopul studiului a fost de a evalua asocierea stilului de viață sedentar și a consumului de cafea cu mortalitatea cauzată de boli generale și cardiovasculare la adulții din SUA. Rezultatele au arătat că a sta mai mult de șase ore pe zi și a nu bea cafea a fost puternic asociat cu un risc crescut de deces de orice cauză și cardiovasculare.
Noi cercetări despre cafea. Bea dacă nu te miști mult
Potrivit unei cercetări publicate în aprilie 2024 în jurnalul BMC Public Health, cei care nu au băut cafea și au stat șase sau mai multe ore pe zi au avut 58% mai multe șanse de a muri din toate cauzele decât cei care au consumat cafea și au stat mai puțin de șase ore. ore pe zi. Studiul a folosit date de la aproape 11.000 de persoane colectate între 2007 și 2018 ca parte a Sondajului național de examinare a sănătății și nutriției (NHANES), realizat de Centrul Național de Statistică în Sănătate din SUA.
Dar dacă cineva stă mult și bea cafea? Huimin Zhou, cercetător de la Universitatea Soochow din China și autor principal al studiului, a subliniat într-un interviu pentru The Washington Post că persoanele sedentare care au băut cafea au avut un risc de deces cu 24% mai mic comparativ cu cei care au stat mai mult de șase ore și nu au băut cafea.
Activitatea fizică este importantă. Cafeaua nu o înlocuiește
Cercetătorii, în principal de la Universitatea Soochow din orașul chinez Suzhou, raportează în studiu că ședința mai mult de opt ore pe zi pot fi asociate cu un risc de 46% de a muri din orice cauză și un risc de 79 la sută de a muri din cauza bolilor cardiovasculare, comparativ cu persoanele care stau mai puțin de patru ore pe zi.
în plus cei care au băut cea mai mare cafea, mai mult de două căni pe zi, aveau cu 33 la sută mai puțin risc de deces din orice cauză a o 54 la sută de mai jos riscul de deces din cauza bolilor cardiovasculare comparativ cu cei care nu au băut cafea. Cu toate acestea, cercetătorii au concluzionat că „întrucât cafeaua este un compus complex, sunt necesare cercetări suplimentare”.
Trebuie amintit că cafeaua nu elimină efectele negative ale unui stil de viață sedentar. Și, din păcate, sunt destul de multe dintre ele. Institutul American de Cercetare a Cancerului avertizează împotriva cancerului de colon, de sân și esofagian, printre altele. De asemenea, amintește că un stil de viață sedentar este asociat cu un risc crescut de diabet de tip 2 și boli cardiovasculare.