09.07.2024 Creșterea unui aluat pufos nu este o bucată de tort. Mai ales pentru gospodinele începătoare care abia încep în lumea culinară. Deși găsim multe rețete diferite,…
Creșterea unui aluat pufos nu este o bucată de tort. Mai ales pentru gospodinele începătoare care abia încep în lumea culinară. Deși putem găsi multe rețete diferite, merită să avem încredere în sfaturile bunicii. Ce poți face pentru ca aluatul să fie pufos și moale? Îți voi spune un secret.
Bunica Regína a fost întotdeauna considerată o gospodină model. Era o măiță bucătăreasă și prăjiturile ei minunate au fost savurate de toată familia. Odată am rugat-o să-mi spună secretul ei pentru un tort pufos cu aluat. Se pare că nu a fost în ingredientele în sine, ci în mâinile ei.
Ce să faci pentru ca aluatul de drojdie să fie pufos și moale? Evitați aceste greșeli
Cei mai mulți dintre noi știm că atunci când preparăm aluatul, este important să evităm scăderea temperaturii camerei și a curenților de aer. Aluatul va crește doar dacă îi dai căldură. După cum m-a avertizat bunica pe bună dreptate, temperatura mâinilor tale este la fel de importantă. Dacă frământați aluatul cu mâinile reci, în loc de o prăjitură pufoasă cu aluat, veți avea o „smochină de pin”. Ce alte greșeli ar trebui să eviți?
Mai presus de toate, evitați lichide prea fierbințipe care drojdia o poate distruge – laptele sau apa trebuie să fie călduță. Nu adăugați nici prea multă sare, care inhibă creșterea drojdiei. Este important să frământați aluatul suficient de mult pentru a obține elasticitatea potrivită. S-ar putea să vă doară brațul, dar rezultatul final merită. La final, lasati aluatul sa creasca suficient de mult si asigurati-va temperatura corecta de coacere.
Rețeta de prăjitură cu aluat a bunicii Regina. Adevăratul rai în gura ta
Aluat este o delicatesa care merita copta intr-o zi obisnuita dar si la ocazii speciale. Versiunea de bază conține doar pesmet, dar o puteți îmbunătăți cu diferite fructe sau alte ingrediente gustoase. Ingrediente necesare pentru o formă de 23 × 28 cm:
- 25 g drojdie proaspătă (puteți folosi 7 g drojdie uscată),
- jumătate de kg de făină de grâu,
- un pahar de lapte călduț,
- 100 g unt,
- 100 g zahar,
- 2 oua,
- praf de sare
- o lingurita de zahar vanilat,
- pesmet (o vom prepara din 100 g faina, 50 g unt si 50 g zahar).
Mai întâi pregătiți drojdia. Se sfărâmă drojdia într-un castron, se presară cu o lingură de zahăr și două linguri de făină. Turnați o jumătate de pahar de lapte călduț, amestecați și acoperiți cu un prosop pentru a dospi. După 15 minute, începeți să pregătiți aluatul. Cerneți făina într-un castron mare, adăugați un praf de sare, zahăr și drojdie dospită. Apoi batem ouale si adaugam untul topit (racit). Framantam aluatul cu mana calda pana se desprinde din bol. Ar trebui să fie flexibil și neted. Acoperiți vasul cu un prosop și lăsați-l deoparte într-un loc cald timp de 70 de minute. Ar trebui să-și dubleze dimensiunea. Dupa ce a crescut, amestecam din nou aluatul si il punem pe o tava tapetata cu hartie de copt. Se presara deasupra cu pesmet si se lasa deoparte un sfert de ora. Preîncălziți cuptorul la 180 de grade în modul de încălzire sus și jos. Puneți tortul și coaceți aproximativ 40 de minute până devine auriu. Dupa racire (o puteti face pe un gratar) va fi gata de servit.
70 minute să crească? Nu o clipită ca titlul?