Alegerea cafelei: la ce ar trebui să fii atent

În ciuda sortimentului imens de cafea din magazine, majoritatea cumpărătorilor întâmpină dificultăți în a alege.

Deci, cum poți deosebi cafeaua bună de cea proastă și la ce criterii ar trebui să fii atent atunci când alegi? Veți afla despre asta acum.

Ce să alegi: Arabica sau Robusta

Există două tipuri de cafea populare în lume: Arabica și Robusta. Dacă vă place cafeaua delicată și aromată, atunci ar trebui să alegeți 100% Arabica, deoarece Robusta are aproape de două ori mai multă cofeină și are, de asemenea, un gust mai acid și plat.

Dar nu este posibil să găsești 100% robustă în magazinele din oraș. Adesea există un amestec de Arabica și Robusta.

Raportul optim este de 80% Arabica și 20% Robusta. Pentru cei care preferă să bea cafea tare, ar trebui să alegeți o prăjire mai închisă.

cafea
Foto: © Belnovosti

În ceea ce privește Robusta, multe cafenele au abandonat utilizarea acestuia, deoarece cu o selecție și o preparare adecvată poți face atât cafea blândă, cât și tare din 100% Arabica, iar Robusta are întotdeauna un gust puternic.

Citeste si:  Stimulează eficient și durează mai mult decât cafeaua. Această băutură te va trezi dimineața

Vă rugăm să rețineți: cafeaua cumpărată din magazin nu va avea o aromă bogată din cauza prăjirii vechi. În acest caz, ar trebui să preferați cumpărarea de cafea proaspăt prăjită online.

Cum să distingem cafeaua bună de cea proastă

Cafeaua bună ar trebui să miroasă a ciocolată, iar ambalajul său ar trebui să fie echipat cu o supapă specială de degazare, deoarece în timpul prăjirii cafeaua emite dioxid de carbon, iar supapa este necesară pentru a păstra calitatea produsului. Dar cum poți deosebi cafeaua bună de cafeaua proastă dintr-un magazin?

Cel mai simplu mod este să simți aroma prin supapa de degazare – strângeți ușor ambalajul și simțiți mirosul de cafea prin supapă.

Dacă miroase a semințe arse sau a umezeală, atunci ar trebui să evitați să cumpărați o astfel de cafea. De asemenea, ar trebui să refuzați să cumpărați cafea dacă nu există nicio supapă pe ambalaj. Riscul de a întâlni un produs de calitate scăzută în acest caz este foarte mare.

Curtal de friptură

Prăjirea este un pas important în producția de cafea. Inițial, boabele au o nuanță verde, iar după procesul de prăjire capătă o culoare ciocolată. Și cu cât trec mai puține zile din momentul prăjirii, cu atât cafeaua va fi mai gustoasă.

Cel mai pronunțat și variat gust de cafea proaspăt prăjită, ale cărei boabe nu au mai mult de 2 luni.

Este și mai bine dacă cafeaua a fost prăjită cu mai puțin de o lună în urmă. Dar, din păcate, este aproape imposibil să găsești o astfel de cafea într-un magazin obișnuit.

Dacă reușiți să găsiți un pachet de cafea cu o dată de prăjire de cel mult 6 luni, atunci aceasta este o opțiune normală. Dar nu ar trebui să iei cafea care a fost prăjită cu mai bine de un an în urmă, deoarece deja și-a pierdut gustul și aroma.

Gradul de prăjire

Există trei tipuri de niveluri de prăjire – deschis, mediu și întunecat. Cu cât gradul de prăjire este mai mare, cu atât gustul este mai puțin variat și puternic.

Soiurile scumpe nu sunt niciodată prăjite la valori maxime și sunt adesea prăjite ușor, deoarece în acest caz gustul cafelei este mai bine dezvăluit.

Prin urmare, dacă preferați Americano sau espresso, este mai bine să alegeți boabele prăjite ușoare sau medii, deoarece o astfel de cafea are o gamă largă de arome și nu copleșește notele subtile cu amărăciunea cafelei.

Pentru iubitorii de cappuccino și latte, ar trebui să alegeți cafeaua cu boabe prăjite medii și închise la culoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *