O pivniță în timpul iernii va salva proviziile depozitate în ea de la deteriorare. Pentru ca legumele să reziste mai mult, să nu se usuce și să se strice, este necesar un regim special de temperatură și umiditate a aerului.
Dar merită să echipezi pivnița cu ventilație dacă poți doar să o aerisești?
Să încercăm să ne dăm seama dacă este nevoie de ventilație în pivniță sau dacă va fi suficientă pur și simplu să ventilați periodic camera de depozitare.
De ce aerisiți pivnița?
1. Iarna, condensul se adună în el, iar umiditatea și temperaturile peste zero sunt condiții ideale pentru apariția ciupercilor și mucegaiului.
2. Alături de umezeală și mucegai, în pivniță apare un miros caracteristic de mucegai. Ventilația vă permite să evitați acest lucru.
3. Totodată, puteți menține temperatura optimă în cameră dacă există riscul creșterii acesteia.
Când să ventilați
Acordați atenție pereților și podelei, care nu ar trebui să picure umezeală.
Mucegaiul și mucegaiul pe pereți, rafturi sau legume, precum și un miros neplăcut indică, de asemenea, nevoia de echipamente de ventilație.
Se recomandă deschiderea pivniței atunci când temperatura aerului crește peste zero.
Va fi suficient să lăsați depozitul deschis timp de 15-30 de minute și o dată pe săptămână.
În plus, este util să combinați ventilația cu inspecția proviziilor, ceea ce va evita formarea putregaiului și deteriorarea.