Din păcate, de multe ori cumpărăm lapte fals din magazin. Acasa, de exemplu, alcoolul te va ajuta sa intelegi ce este.
Ei bine, cum să faci asta într-o unitate de vânzare cu amănuntul? Fără mijloace disponibile?
Există astfel de moduri. Dar mai întâi, merită să spunem că laptele fals este cel mai adesea o băutură diluată cu apă.
Aceasta este ceea ce fac producătorii fără scrupule în căutarea unor profituri mai mari.
Pericol
Ele pot adăuga nu numai apă, ci și alte substanțe care reprezintă un pericol real pentru sănătate.
Ei economisesc adesea producția de lapte făcându-l din lapte praf uscat.
Adică pur și simplu diluează pulberea cu apă până la consistența necesară și o ambalează.
Această băutură este uneori numită lapte reconstituit, deoarece proprietățile sale nutritive sunt aproape la fel de bune ca laptele integral.
Și când se adaugă ulei de palmier pentru conținutul de grăsime necesar, acestea fac produsul periculos.
În timpul procesării, acest ulei este încălzit la o anumită temperatură, în urma căreia se formează esteri toxici în el.
Cum să recunoști un fals
În primul rând, uită-te la etichetă: un produs de calitate conține doar lapte.
Atunci când cumpărați o băutură, se recomandă să acordați preferință normalizată sau un amestec de întreg și sărac în grăsimi.
Cel mai extrem caz este laptele reconstituit.
Există un astfel de moment. Astăzi, în multe magazine, produsele naturale de înaltă calitate sunt etichetate BZMZH – „fără înlocuitori de grăsimi din lapte”.
Producătorii care furnizează băuturi cu uleiuri vegetale și alți aditivi trebuie să indice pe produsul lor că „un produs lactat cu un înlocuitor de grăsime din lapte”.
Trebuie incluse și informații despre compoziția completă a unui astfel de lapte: apă, zer, smântână, grăsime anhidră, uleiuri vegetale rafinate și dezodorizate.
Verificarea caselor
Acasă, puteți determina calitatea laptelui folosind alcool.
De ce este acest lucru important? Deoarece nu toți producătorii indică compoziția produsului pe etichete.
Păstrând tăcerea despre prezența grăsimilor vegetale, ești pur și simplu înșelat.
Puteți face următoarele acasă: fierbeți laptele.
Dacă apare spumă la o temperatură de 40-45 de grade, înseamnă că produsul conține probabil aditivi nocivi.
De asemenea, poți să pierzi iod: dacă laptele devine albastru, înseamnă că conține amidon.
Alcoolul vă va ajuta să înțelegeți dacă laptele este întreg sau nu. Se amestecă 20 ml de alcool cu 10 ml de băutură și se agită.
Dacă laptele este întreg, atunci vor apărea fulgi în el aproape imediat.