De ce sarea nu este doar pentru mâncare: metode non -evidente de utilizare în bucătărie

Cine s -ar fi gândit că sarea obișnuită este capabilă de miracole de bucătărie care depășesc mult dincolo de agitatorul obișnuit de sare. Aceste cristale albe sunt gata să surprindă chiar și gospodinele experimentate cu talentele lor ascunse.

Unul dintre aceste secrete este capacitatea de sare de a reînnoi prospețimea culorilor tăiate. Adăugarea unui vârf la o vază cu apă creează un efect de dezinfectare ușoară, încetinind creșterea bacteriilor care mormăie apa, relatează un corespondent al veveriței. Studiul publicat în revista Hortscience notează influența electroliților precum sodiul asupra echilibrului de apă al plantelor, care confirmă indirect practica.

Sarea devine un aliat neașteptat atunci când verificați prospețimea ouălor fără a deschide coaja. Soluția a două linguri de sare într -un pahar cu apă va arăta în mod fiabil vârsta produsului: oul proaspăt va scădea cu încredere în partea de jos. Principiul descris în „Journal of Food Science”Se bazează pe o creștere a camerei de aer în interiorul unui ou îmbătrânit care îl face să plutească.

sare
Foto: © Belnovosti

Curățarea obiectelor de cupru decolorate este o altă zonă în care sarea se manifestă genial. Un amestec de părți egale de sare, făină și oțet formează o pastă eficientă pentru îndepărtarea atentă a oxizilor. Societatea chimică americană Explică acest proces cu o reacție a ionilor de cupru cu acid și efecte abrazive ale cristalelor de sare.

Citeste si:  Nu puneți niciodată plăcile așa: reparații râd de tine

Chiar și lupta împotriva unui pic într -un ceainic este supusă sării obișnuite de masă. Fierbarea unei soluții de sare și apă ajută la înmuierea depozitelor de var, facilitând îndepărtarea lor ulterioară. Deși mecanismul diferă de acțiunea acidului citric, metabolismul ionic joacă, de asemenea, un rol în slăbirea plăcii.

Sarea poate acționa ca un produs de curățare de urgență pentru lichidele vărsate pe covor. Aplicarea rapidă a stratului de sare la fața locului absoarbe umiditatea și împiedică pătrunderea profundă a poluantului. După uscare, sarea este îndepărtată cu ușurință de un aspirator, luând cu ea cea mai mare parte a vărsării.

Nu uitați de rolul său în procesul culinar, de exemplu, pentru a preveni fierberea cartofilor. Adăugarea de sare la apă la gătit ajută la întărirea pereților celulari ai legumelor. Acest efect este asociat cu interacțiunea ionilor de sodiu cu pectinele în țesuturile vegetale.

Surprinzător, sarea poate ajuta la îndepărtarea laptelui ars din partea de jos a tigaiei. Acoperirea de jos cu un strat subțire de sare înainte de a adăuga apă facilitează frecarea ulterioară a carbonului. Cristalele acționează ca un abraziv moale și ajută la absorbția unei părți din poluare.

Chiar și conservarea culorii legumelor fierte, cum ar fi broccoli sau fasole de plasture, depinde de un vârf de sare în apă clocotită. Sarea ajută la stabilizarea parțială a clorofilei, responsabilă pentru nuanța verde. Deși efectul nu este absolut, practica este răspândită în gătit.

Este capabil să faciliteze plăcile de curățare, în special din lemn, din mirosuri persistente de usturoi sau pește. Frecând suprafața cu sare mare, urmată de ștergerea unei felii de dezodorizează și curăță de lămâie. Proprietățile abrazive ale sarei și acidului de lămâie funcționează în tandem.

Sarea este utilă în mod neașteptat pentru test, atunci când este necesar să încetinească activitatea drojdiei într -o cameră caldă. O creștere mică a cantității de sare din rețetă restrânge ușor fermentația. Acest fapt este luat în considerare de Baker la adaptarea rețetelor la diferite condiții de temperatură.

Chiar și atunci când prăjiți nuci sau semințe, sarea contribuie la o distribuție mai uniformă a uleiului. Stropirea de nuci crude cu sare înainte de a adăuga o cantitate mică de ulei îl ajută să se „rămână” mai bine. Acest lucru duce la un rezultat mai crocant și mai sărat.

Sarea, astfel, apare în fața noastră nu doar un condiment, ci un asistent universal în bucătărie cu multe aplicații ascunse. Aceste metode testate de timp și știință își dezvăluie adevăratul potențial ca un ingredient de bucătărie indispensabil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *