Când gătim orez sau paste, adăugăm automat sare, fără să ne gândim cum o facem. Aceasta este o greșeală, deoarece momentul sărării afectează nu numai viteza de gătire, ci și starea oalelor noastre. Așadar, când ar trebui să sărați pastele sau apa de orez pentru a fi corect?
Când să sare apa pentru paste?
Când fierbem apa, de obicei o sarem imediat pentru a se „termina”. Cu toate acestea, aceasta este o greșeală. Când se adaugă sare în apa rece, aceasta reacționează încet cu ea, ceea ce poate deteriora vasele, poate lăsa reziduuri și poate duce chiar la coroziune. În plus, apa sărată fierbe mai lent, așa că durează mai mult să gătești și crește facturile la electricitate sau gaz.
Cel mai bine este să sărați apa pastelor în timp ce se gătesc. Apoi sarea se dizolvă imediat și dăunează mai puțin oalelor noastre. Apa fierbe mai repede și pierde mai puțin timp. Același lucru este valabil și pentru gătitul de orez și cartofi.
În ce moment adăugați sare în supe?
Adăugarea de sare în supe, ciorbe sau sosuri este un subiect separat. Multe pareri spun ca ar trebui facut chiar de la inceput pentru ca legumele sa capete un gust sarat. Totuși, aceasta este și o greșeală. Cel mai bun moment pentru a adăuga sare în supe este la sfârșitul gătirii. Sărarea prea devreme va face supa tulbure. În plus, legumele vor conferi mai multă aromă bulionului dacă le sărați la sfârșit. Leguminoasele ar trebui să fie și ele sărate spre sfârșitul gătitului. Peștele și carnea trebuie sărate imediat înainte de gătit. Excepție este ficatul, care se sare doar la sfârșit.
Câtă sare să adăugați în apa pentru paste?
Se știe că sarea este nesănătoasă, dar pastele sau orezul gătite fără ele par fade. Cu toate acestea, nu este nevoie să exagerați cu sare. Este mai bine să adăugați mai puțin decât mai mult, mai ales dacă vasul va fi mâncat cu sos. Deci, câtă sare ar trebui să adaug în paste sau în apa de orez? Raportul ideal este o lingurita de sare pe litru de apa. Este o idee bună să adăugați sare în apă în timp ce se gătește, deoarece condimentarea mai târziu poate avea ca rezultat ca pastele să nu aibă timp să „prindă” condimentele și să aibă o aromă fadă.