Ele arată discret și au proprietăți comune cu fulgii de ovăz. Taratele te pot ajuta eficient sa slabesti si sa te simti mai bine, dar are si o serie de alte beneficii pentru sanatate care iti vor fi de folos nu numai atunci cand esti la dieta.
Tărâțele și fulgii de ovăz au multe în comun. Taratele este stratul exterior al boabelor din care sunt facuti fulgii si se formeaza atunci cand sunt macinate boabe precum grau, ovaz, secara sau spelta. Odinioară considerate deșeuri, tărâțele sunt acum apreciate pentru beneficiile sale pentru sănătate. Conțin o cantitate imensă de fibre, minerale și vitamine, care sunt concentrate în această parte exterioară a cerealelor.
De ce să mănânci tărâțe?
Puteți găsi cu ușurință diferite tipuri de tărâțe în magazin. Cele mai populare sunt grâul, ovăzul și secara. Toate conțin fibre, dar diferă în compoziție și proprietăți. Taratele de grau sunt cele mai bogate in fibre, asa ca sunt ideale pentru cei care tin dieta. Deși tărâțele de ovăz au mai puține fibre, oferă acid linoleic valoros. Pe de altă parte, tărâțele de secară sunt bogate în potasiu și magneziu, care beneficiază inima și ajută la reglarea tensiunii arteriale.
Fibrele joacă un rol cheie în lupta împotriva supraponderalității. Nutriționiștii recomandă produse bogate în această componentă, iar tărâțele, în special tărâțele de grâu, reprezintă o sursă excelentă. Consumul de fibre de tărâțe te face să te simți mai satul pentru mai mult timp, ceea ce reduce dorința de a gusta gustare între mese.
În plus, tărâțele au un efect pozitiv asupra metabolismului și beneficiază intestinele, ceea ce poate reduce riscul de cancer de colon. Ele susțin dezvoltarea microflorei intestinale benefice și ajută la reglarea nivelului de glucoză din sânge. Dacă aveți o problemă cu colesterolul ridicat, includerea tărâțelor în dieta dumneavoastră poate fi foarte benefică.
Utilizarea tărâțelor în bucătărie. Cum să mănânci tărâțe?
Odata ce te obisnuiesti cu gustul taratelor, vei vedea ca are multe intrebuintari in bucatarie. Proprietățile lor valoroase nu se pierd nici măcar în timpul gătitului sau coacerii. Le puteți prăji într-o tigaie și le puteți adăuga în salate sau salate, supe cremoase și chiar le puteți folosi în produse dulci de copt, cum ar fi prăjiturile de ovăz sau pâinea. Sunt potrivite si pentru pateuri vegetariene, clatite de cartofi si pot fi folosite ca garnitura pentru bucati de carne sau legume. Sunt excelente și pentru stropirea muesli.
Este important, totuși, ca fibrele conținute de tărâțe să fie o substanță care leagă o cantitate semnificativă de apă, așa că este important să vă creșteți aportul de lichide (cel puțin 1,5-2 litri pe zi) dacă includeți mai multe fibre în alimentație. , de exemplu sub formă de tărâțe. Fibra conținută în tărâțe are nevoie de un mediu apos pentru activitatea sa. În caz contrar, efectele sale pot fi contraproductive sub formă de constipație. Câte tărâțe să mănânci pe zi? Dacă nu ați mai avut tărâțe în alimentație, începeți cu o cantitate mică de 2 până la 3 lingurițe pe zi pentru a preveni durerile de stomac.