Ce este făina pentru pâine și unde o folosim?

Unii oameni spun că brutăria este știință și suntem de acord!

Tuesday 2 Nov 10:05

Unii oameni spun că panificația este știință. Și ca toate științele, panificația necesită precizie și ingrediente specifice. Cea mai importantă dintre ele este făina pentru pâine. Este folosită în toate timpurile de pâine albă clasică, covrigi, chifle și multe alte tipuri de aluaturi. În acest articol vei afla ce este făina albă, unde este folosită și care sunt principalele diferențe între făina pentru pâine și făina albă, de uz general.

Ce este făina pentru pâine?

bread variety top view

Făina pentru pâine are un conținut de proteine mai mare decât făina de grâu (14-15% conținut de proteine) și este măcinată din grâu dur. Din acest motiv, făina pentru pâine este foarte puternică și este excelentă pentru produsele coapte care necesită o structură suplimentară. Gândește-te la pâinea artizanală, blaturile crocante de pizza sau covrigi!

Dacă dorești să afli mai multe despre toate tipurile de făină, citește aici.

Când este folosită făina pentru pâine?

collection of different kind of breads top view on wood background

Făina pentru pâine este utilizată pentru producerea produselor de panificatie, pe bază de drojdie. Faptul că este bogată în proteine înseamnă că făina pentru pâine are mai mult gluten, ceea ce face un aluat mai elastic și mai ușor. Aluatul facut din făină pentru pâine conține o mulțime de bule de aer și frământarea acestuia creează golurile specifice pâinii. Glutenul este liantul care conferă aluatului de pâine întindere și elasticitate, iar pâinii coapte, flexibilitatea caracteristică. Textura sa la cuptor este mai flexibilă și mai aerisită. Făina pentru pâine poate fi combinată în diverse rețete cu ulei, ouă sau drojdie și este perfectă pentru a face pâine, budinci, aluat pentru pizza, covrigi, pâine cu maia, brownies, pâine cu banane, biscuiți, chifle, melcișori cu scorțișoară, covrigi și alte bunătăți delicioase.

Făină pentru pâine vs făină albă, universală

basket full of different kind of breads

Principala diferență între făina pentru pâine și făina de uz general este procentul de proteine. Făina pentru pâine conține de obicei între 12 și 14% proteine, comparativ cu o medie de 8 până la 11% la sortimentele universale. Cu un conținut redus de proteine, făina universală nu este capabilă să creeze suficient gluten pentru a conferi aluatului textura ușoară și elastică de care aveți nevoie pentru a crea un aluat bun de pâine. În plus, făina universală este versatilă și poate fi utilizată într-o varietate de rețete de copt diferite, în timp ce făina pentru pâine este utilizată doar pentru coacerea produselor din pâine.

Înlocuitori de făina pentru pâine

sliced bread in offwhite backgroundMajoritatea tipurilor de făină nu au suficiente proteine pentru a crea lanțurile de gluten și textura elastică de care are nevoie coacerea pâinii. Deci, este dificil să găsești un substitut bun pentru făina pentru pâine. În general, nu poți să folosești alte tipuri de făină, cum ar fi cele pentru prăjituri, făina instant sau de patiserie pentru a coace pâine. Aluatul tău nu va crește corespunzător și vei obține pâine densă, în loc de una aerisită și pufoasă. Dar, pentru a-ți oferi o mic sfat, poți folosi făină universală numai dacă adăugi gluten de grâu. În acest fel, furnizezi  proteinele suplimentare necesare pentru a crea aluatul ideal pentru pâine.

Folosim cookie-uri pentru a ați optimiza experiența Bapacho. Te rugăm să citești declarația noastră de confidențialitate pentru mai multe informații