Se spune că gustul cafelei poate fi influențat și de cana din care o bei. Îl folosești pe acesta?

Gustul cafelei depinde și de ceașca în care este servită? Potrivit unui lector experimentat de la Oxford, da. Studiul său a produs rezultate surprinzătoare. Citiți mai departe și s-ar putea să vă schimbați culoarea articolelor de uz casnic.

Fiecare iubitor de cafea știe că gustul băuturii lor preferate depinde de mulți factori diferiți, de la tipul de boabe folosite la ingrediente. Până acum, psihologia demonstrează că aceste variabile nu sunt singurele care contează. Este importantă și ceașca din care bem cafeaua. Ce culoare îl face mai dulce și care semnificativ mai acru? Au fost efectuate mai multe studii pe această temă. Rezultatele? Necrezut. Culoarea cupei este doar începutul.

Din ce cană bei cafea?

Știm cu toții că mâncăm și cu ochii. Totuși, se spune în legătură cu feluri de mâncare frumos decorate, ingrediente tentante, decorațiuni pe mâncare. Dar contează un lucru atât de banal (cel puțin la prima vedere) precum culoarea vaselor? În cazul cafelei, da, da. Profesorul de psihologie de la Oxford Charles Spence și alți cercetători participanți au analizat această întrebare. Au găsit asta.

Citeste si:  Mănâncă în fiecare zi înainte de micul dejun. Reglează zahărul din organism și ajută la pierderea în greutate

Experimentul profesorului Spence a implicat să ofere participanților exact aceeași cafea în trei căni diferite – clară, albastră și albă. Rezultatele au fost destul de clare. Participanților le-a plăcut cel mai mult cafeaua din cana albă și cea mai puțin cea din cana transparentă. S-a spus că al doilea este extrem de dezgustător. Să ne amintim: era aceeași băutură care era în căni de culoare albă.

Cercetări ulterioare

Profesorul Spence nu este singurul om de știință care a efectuat acest tip de cercetare. Experimente similare au fost efectuate, printre altele, în Brazilia, unde s-a testat dacă gustul cafelei afectează și… forma ceștii. Încă o dată, se constată că astfel de detalii contează. În acest caz particular, participanților le-a plăcut, evident, cafeaua din așa-numita ceașcă de lalele.

Într-un alt studiu, raportat de sciencedirect.com, s-a constatat că culoarea roz a ceștii adaugă dulceață cafelei, în timp ce verdele sau galbenul adaugă aciditate. Interesant este că în 2020 a apărut o descriere a unui experiment în revista Food Quality and Preference, conform căreia chiar… structura ceștii! Participanții au descoperit că cafeaua făcută din feluri de mâncare brute este mai acidă, în timp ce băutura făcută din porțelan neted a fost semnificativ mai dulce.

Citeste si:  Cum să îndepărtezi petele de vin roșu: nu toate gospodinele știu

Vei schimba tipul de vase pe care le folosești acum? Sau sunteți de părere că astfel de variabile nu vă afectează?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *